Help, er is kanker op het werk!

Kanker, een woord dat bij velen angst en onzekerheid kan oproepen, vertegenwoordigt niet alleen een fysieke uitdaging, maar ook een emotionele en mentale beproeving. Wanneer een werknemer wordt geconfronteerd met een kankerdiagnose terwijl ze volop in het werkende leven staan, brengt dit een unieke reeks uitdagingen met zich mee. In deze blog zullen we het hebben over het werken naast kanker en hoe werkgevers ondersteuning kunnen bieden tijdens deze ingrijpende levenservaring.

Openheid en Communicatie

Een van de eerste stappen in het omgaan met kanker op de werkplek is het creëren van een omgeving van open communicatie. Hoewel het voor een werknemer mogelijk intimiderend is om zijn diagnose te delen met zijn werkgever en collega’s, is dit vaak een essentiële stap. Deze communicatie legt de basis voor begrip en ondersteuning. Werkgevers kunnen dan redelijke aanpassingen overwegen, zoals flexibele werktijden of aangepaste werkruimtes, op basis van de specifieke behoeften van de werknemer.

Flexibiliteit en Planning

Kanker en de bijbehorende behandelingen kunnen uitputtend en onvoorspelbaar zijn. Het is van cruciaal belang om realistische verwachtingen te hebben en de werkbelasting af te stemmen op het energieniveau van de werknemer. Het opstellen van een flexibel werkplan en regelmatige communicatie met de werknemer over zijn capaciteiten en beperkingen zijn essentieel.

Werk en Identiteit

Voor veel mensen is hun baan niet alleen een bron van inkomen, maar ook een integraal onderdeel van hun identiteit. Het kan moeilijk zijn om te accepteren dat kanker hun werktempo kan vertragen of hun carrièreplannen kan aanpassen. Het is belangrijk om uw werknemer eraan te herinneren dat ze niet uitsluitend worden gedefinieerd door hun werk. Ze zijn nog steeds henzelf, met of zonder hun voormalige functie.

Toekomstperspectief

Een diagnose van kanker kan het levensperspectief van iemand ingrijpend veranderen. Deze verschuiving kan uw werknemer ertoe aanzetten zijn carrièredoelen en levensprioriteiten te heroverwegen. Misschien besluiten ze na de behandeling een andere weg in te slaan of hun passie na te jagen. Het is belangrijk om hen eraan te herinneren dat ze de controle behouden over hun toekomst en in staat zijn hun leven vorm te geven zoals zij dat willen.

Leven met kanker is een zware reis, en dit combineren met werk voegt een extra laag complexiteit toe. Desalniettemin kan uw werknemer met de juiste ondersteuning, zorg en aanpassingen deze weg bewandelen. Onthoud dat ze er niet alleen voor staan en begrip en hulp beschikbaar zijn. Samen kunnen we deze uitdagingen overwinnen en de kracht bieden om vooruit te gaan, ongeacht wat de toekomst in petto heeft.

Meer

ADHD

ADHD? Dan ben je toch altijd zo druk?

ADHD: Meer dan de afkorting doet vermoeden ADHD – een afkorting die bijna iedereen wel bekend in de oren klinkt. Het staat voor Attention Deficit

Brenda Stelpstra | Luzacware 36, 8014 PG Zwolle | 06-52004275 | info@bvassist.com | KVK 73568368 | Btw: NL001436564B30 | Powered by Themeglory