sAMENWERKEN MET AUTISME EN ADHD

Mensen met ASS of ADHD verwerken informatie anders. Dit heeft een hoop voordelen.

 

Mensen met ASS zijn vaak echt goede specialisten. Ze bijten zich vast in een onderwerp en weten er alles van af. En mensen met ADHD zijn heel creatief in bijvoorbeeld oplossingen bedenken. Lukt iets niet zoals het beschreven staat? Dan weten zij er een manier voor om het wel te laten slagen!

Super mooie kwaliteiten! Alleen zitten er soms ook nadelen aan het hebben van een neurodiverergent brein. Zo kunnen mensen met ASS emoties niet meteen goed plaatsen. En mensen met ADHD zijn vaak uitersten in hun emotie.

En dat kan voor verwarring of onbegrip zorgen. Wat voor de betreffende neurodivergente persoon juist weer heel kwetsbaar is!

Ongeveer 25% van de Nederlandse bevolking heeft een neurodivergent brein. Onder Neurodivergentie vallen autismespectrumstoornis (ASS), AD(H)D, dyslexie, dyscalculie, hoogsensitiviteit, hoogbegaafdheid, Tourette-syndroom en diverse psychische aandoeningen.

Ongeveer 1% van de bevolking heeft ASS en ongeveer 10% (schatting) van de bevolking heeft ADHD. Alleen al in 2021 kwamen er 245.000 mensen bij de huisarts met het vermoeden van ADHD. Deze cijfers zijn overigens niet bekend van ASS.

Daar komt nog eens bij dat het percentage volwassenen die gediagnosticeerd gaan worden met ASS of ADHD naar verwachting alleen maar zal stijgen. En daarmee stijgt het aantal werkende mensen met een diagnose mee. Daar moeten, inderdaad ik zeg moeten, we als maatschappij bewust van zijn.

 

CAroline Geven, Techkoningin

“Bij de Techkoningin heeft Brenda ons geholpen om met ASS en ADHD om te gaan. Van meerdere kanten was er behoefte om elkaar als team beter te begrijpen en fijner te communiceren. Brenda heeft zowel individueel als als groep de verschillende behoeftes besproken en in kaart gebracht. Nog steeds speelt Brenda een adviserende rol in het bedrijf. Ze houd voor ons een vinger aan de pols en helpt met de onderlinge communicatie. “

Mijn visie is dat iedereen kan samenwerken met iedereen. Mits je open bent over je drijfveren.

 

En daar zit bij ASS en ADHD een punt. Want ze handelen niet altijd vanuit hun drijfveren.

 

Als eerste is het belangrijk dat er in een bedrijf bewustwording is over wat nou eigenlijk ASS en ADHD is en wat dit zou kunnen betekenen op de werkvloer. Daar kan ik voor zorgen door bijvoorbeeld een lezing. 

Wil je er werk van maken op jouw werkvloer of binnen jouw team? Dan kan ik trainingen geven. Hierin breng ik kennis en hands on tools die meteen zijn in te zetten. We eindigen vaak met een ronde tafel gesprek om de toch best kwetsbare informatie goed met elkaar te bespreken en af te sluiten.

 

Is er sprake van een collega die met 1 van deze twee (of allebei) diagnoses te maken heeft. Dan kan ik met de betreffende collega uitzoeken wat zijn uitdagingen zijn en hoe die zich uiten op het werk. Ook de behoefte van de betreffende collega in de omgang en communicatie wordt in kaart gebracht. Dit wordt vervolgens in het betreffende team besproken en eventueel getraind. Dit is geen 1 op 1 traject, maar echt een team traject.

 

WAT KAN IK VOOR JE DOEN?

KENNIS

Ik geef je meer kennis over autisme, ADHD of kanker. Feiten zijn hierin heel belangrijk.

INTERPRETATIE

Hoe interpreteer je nou de feiten met het gedrag op de werkvloer?

GESPREK

We gaan met zijn allen in gesprek over het onderwerp. Wat is je ervaring?

GEVOLGEN

Wat zijn de gevolgen van een diagnose op de werkvloer? Wie en wat beïnvloed dit? En waarom?

CONCLUSIE

Welke conclusie kun je trekken en wat kun je daarmee doen? Moeten we hier iets mee doen?

VERDIEPING

Heb je verdieping nodig en welke verdieping is dan helpend?

MOET IK DAN ALTIJD REKENING HOUDEN MET.....?

 

Zeker niet!! Daar ben je anders ook niet altijd mee bezig. 

In ieder geval niet bewust. Mijn doel is dat omgaan met ADHD en ASS op de werkvloer net zo normaal wordt als omgaan met een klant of een printer. Het hoort er gewoon bij! 

 

En dat is waarom de bewustwording en kennis het belangrijkst is!

 

LIEVER EERST KENNISMAKEN?

NEEM GERUST CONTACT MET MIJ OM TE KIJKEN OF IK JULLIE KAN HELPEN

M: BRENDA@BVASSIST.COM


T: 06 5200 4275

Brenda Stelpstra | Luzacware 36, 8014 PG Zwolle | 06-52004275 | info@bvassist.com | KVK 73568368 | Btw: NL001436564B30 | Powered by Themeglory