5 feiten over volwassenen met ADHD

Er zijn in de loop van de afgelopen decennia behoorlijk wat fabels geweest over ADHD. Gelukkig is er gedegen onderzoek gedaan, waardoor we een aantal fabels kunnen ontrafelen intussen. Hieronder 5 dingen die echt waar zijn ;-).

 1. Levenslang Effect: ADHD is geen aandoening die verdwijnt na de kindertijd. Veel mensen ervaren de symptomen gedurende hun hele leven.
 2. Verschillende Presentaties: ADHD uit zich niet bij alle volwassenen op dezelfde manier. Terwijl sommigen strijden met concentratieproblemen, kunnen anderen juist hyperfocus ervaren. Waar bijna alle volwassenen intern veel onrust ervaren, komt dat bij sommigen meer naar buiten als bij anderen. De introverte en de extroverte ADHD-er (ADHD-I, ook wel ADD genoemd, en ADHD-H).
 3. Co-existentie met Andere Aandoeningen: Volwassenen met ADHD hebben vaak te maken met bijkomende uitdagingen, zoals angststoornissen, depressie of slaapproblemen. Het is geen zekerheid, maar wordt vaker gezien bij gediagnosticeerde ADHD of laat gediagnosticeerde ADHD.
 4. Invloed op Werk en Relaties: ADHD kan aanzienlijke invloed hebben op verschillende aspecten van het leven, waaronder werkprestaties en relaties. Het begrijpen van deze impact is belangrijk voor het bieden van de juiste ondersteuning. Want, zoals ik al vaak aanstip, de informatie die binnenkomt wordt anders verwerkt. Ook de focus en concentratieproblemen spelen hier een grote rol.
 5. Er is geen Genezing: Er zijn diverse behandelingsopties beschikbaar voor volwassenen met ADHD, waaronder medicatie, psychotherapie, en gedragsinterventies. Een op maat gemaakt behandelplan kan de levenskwaliteit aanzienlijk verbeteren. Maar genezen kan het niet. Het is een aangeboren stoornis die, net als Autisme, de informatieverwerking anders inzet.

ADHD valt onder het Neurodiverse spectrum. Dit zijn aangeboren afwijkingen in informatie en emotie verwerking in hersenen.

Hieronder vallen ook:

 • Autisme (ASS)
 • HSP (Hoogegevoeligheid, is overigens niet een diagnose op zich, deze is meestal gelinkt aan een andere Neurodiverse diagnose)
 • OCD
 • Hoogbegaafdheid (130+ IQ)
 • Creatief hoogbegaafdheid (120-130 IQ)
 • dyslexie (letters worden anders verwerkt)
 • dyscalculie (cijfers worden anders verwerkt)
 • ADHD en ADD
 • Jules de La Tourette
 • TOS (TaalOntwikkeling Stoornis, wordt vaak aangezien voor non-verbale Autisme)

Al deze mensen verwerken dus informatie anders. Deze informatie kan sociaal zijn, taal of cijfers, spraak, emoties, non-verbaal of zelfs muziek. Deze groep beslaat (in ieder geval) 25% van de wereldbevolking. Dus 1 op de 4 mensen! Dat is best veel en daarom is het zo belangrijk om meer kennis hierover te hebben.

Meer

ADHD

ADHD? Dan ben je toch altijd zo druk?

ADHD: Meer dan de afkorting doet vermoeden ADHD – een afkorting die bijna iedereen wel bekend in de oren klinkt. Het staat voor Attention Deficit

Brenda Stelpstra | Luzacware 36, 8014 PG Zwolle | 06-52004275 | info@bvassist.com | KVK 73568368 | Btw: NL001436564B30 | Powered by Themeglory