“Vandaag in onze podcast is Brenda Stelpstra te gast om te praten over neurodivergentie en samenwerken.
Brenda is spreker, trainer en ervaringsdeskundige over samenwerken met autisme en ADHD.
In deze podcast spreken wij (Sanne, Karien en Robert) met Brenda over wat neurodivergentie is en vooral ook over wat dit betekend voor samenwerking. Zowel voor de omgeving als voor jou, als je neurodivergent bent.”
MIJN VISIE
Wat ik in deze podcast graag wou overbrengen (en ook wat de reden is dat ik bij hun wou komen) is dat het “label” een tool is en geen vaste gebruiksaanwijzing. Natuurlijk willen we dat de labels uiteindelijk verdwijnen, maar voor nu vind ik ze voornamelijk heel helpend als tool.
Hiermee bedoel ik dat een label kan helpen om de persoon beter te begrijpen. Maar dat het niet als een handboek gebruikt kan worden.
Als je op bijvoorbeeld Instagram filmpjes kijkt over ADHD of autisme, dan zie je een hoop kenmerken voorbij komen. Positieve en negatieve. Die kenmerken zijn niet voor iedereen altijd hetzelfde. Een lijst met kenmerken (die ik zeker ook wel heb) is dus geen persoonsomschrijving. Het is een tool om jezelf, of de persoon tegenover je, met neurodivergentie beter te begrijpen.
En daar is die weer. De “kennis geeft meer bewustwording en de bewustwording meer begrip” uitspraak.
Moet je dan alles maar pikken van die persoon? Zeker niet! Maar, zoals ik ook vaak uitleg aan mijn omgeving, het is wel handig om die persoon vanuit de neurodivergentie te benaderen. Ermee te communiceren.
Ik snap dat dat niet makkelijk is en altijd maar vanzelf gaat. En dat er dus situaties ontstaan die niet voorzien zijn. Je bent ook geen professional, dus dat hoeft ook niet. Maar reken de persoon met de neurodivergentie er niet op af. Ga open in gesprek. Op een gelijkwaardige manier.
Hoe? Ik kan natuurlijk helpen! Maar ook deze podcast (niet alleen deze aflevering) kan daar zeker inzichten in brengen! Vooral de gelijkwaardige manier is hun specialiteit!